Přírodní bazén: Moderní alternativa i do menších zahrad

Dá se říci, že přírodní bazén představuje určitý kompromis mezi klasickým bazénem a koupacím jezírkem. Na první pohled vypadá jako běžný bazén, voda v něm je však bez chemických přísad. Nemusí mít litorální zónu, tedy příbřežní pásmo s rostlinami, proto se vejde i do menších zahrad. My však rostlinnou část doporučujeme z estetických důvodů, navíc přírodní bazén bez osázení neposkytuje benefit v podobě pestré škály živých tvorů, které lze pozorovat.

Stejně jako přírodní jezírko může i přírodní bazén fungovat pouze s technologiemi, které zajišťují čištění na přírodní bázi. Systém Nature Aqua Clear kombinuje mechanické čištění za pomoci skimmeru a čištění biologické ve vertikálním kořenovém filtru. Přírodní bazén může mít menší rozměry a systém Nature Aqua Clear, který zajišťuje čištění, může být umístěn nad povrchem jezírka nebo ve stejné úrovni jako hladina přírodního bazénu. 

Jak přírodní bazén vypadá?

Koupací část může být vyložena pouze izolační folií. Pro lepší vzhled je možné fólii překrýt smrkovou výdřevou, či kamennou zídkou, případně může být koupací část vytvořena z betonu. Okolo bazénu může být buď mokřadní zóna nebo musí být hladina bazénu mírně zapuštěna pod terénem. Stejně jako u přírodního koupacího jezírka je vhodné zvolit dostatečnou hloubku, aby člověk při koupání nechodil po dně, čímž by vířil usazený kal. Zůstane-li kal u dna, je snadné jej odsát prostřednictvím vysavače nebo bazénového robota. 

Zdroj vody

Vody je stále méně, proto stejně jako u přírodních jezírek preferujeme pro dopouštění přírodních bazénů dešťovou vodu. Přírodní bazén se vyrovná i s kolísáním hladiny vody. Nemusíte proto neustále řešit jeho dopouštění ze studny či vodovodního řadu.

Údržba a čistota

Do každého přírodního bazénu vnikají nečistoty – živiny. Lze je částečně odstraňovat pomocí systému Natur Aqua Clear a z části za pomoci bazénového robota či vysavače. Přírodní povlaky – biofilm, či sem tam se vyskytující řasa k přírodním bazénům patří. Na rozdíl od chemie v klasických bazénech jsou součástí přírody a zdraví neškodí.

Publikováno:

26.9.2023

Chcete také tvořit s vodou?

Napište nám, co byste rádi realizovali a třeba i termín, kdy byste se chtěli o svých představách bavit. Budeme vás kontaktovat.

Vaše poptávka byla odeslána. Děkujeme!
Něco se nepovedlo. Zkuste to znovu :)