Jak se o jezírko starat, aby bylo stále krásné?

Bakterie žijící na kačírku a kořenech mokřadních rostlin v příbřežní části koupacího jezírka vykonají velký kus práce. Nenechte se však ukolébat myšlenkou, že se proto o své jezírko nemusíte vůbec starat. Jak intenzivní péči mu věnujete, to do jisté míry záleží na vás.

Čistota vody

Co člověk, to jiný názor. Proto pojem „čistá voda“ bývá subjektivní. Je důležité si uvědomit, že předností přírodního koupacího jezírka je právě spojení s přírodou. A k přírodě patří i živočichové nebo rostliny, které jsou přirozenou součástí jezírka. Počítejte tedy s tím, že se budete koupat mezi vodoměrkami nebo bruslařkami. Pokud by bylo pro vás přírody přeci jen moc, můžete výskyt řas snížit za pomoci intenzivnější údržby nebo technologií. 

Přístup k péči o čistotu vody se tedy může různit podle preferencí majitele jezírka. Někteří lidé pečlivě dbají na měření stupně kyselosti (tedy výši pH), kontrolují hodnoty za pomoci testovacích souprav a využívají přípravky pro dosažení dokonalé rovnováhy. Jiní si vynucují čistou vodu použitím UV lamp, které likvidují řasy, ale i další organismy. A další spoléhají na „matku přírodu“ a jen zlehka jí pomáhají pravidelným odsáváním kalu, odstraněním spadaných nečistot a občasným posekáním či protrháním mokřadních rostlin. Je tedy na vás, do které skupiny se zařadíte. 

Předjaří a podzim: Nejdůležitější období pro péči

V předjaří je nejvhodnější doba, kdy jezírko „nastartovat“ a zbavit jej nečistot. S přípravou začněte včas. Až se oteplí, rostliny se probudí k životu a do jezírka začnou obojživelníci klást vajíčka – v tu chvíli už je na důkladné čištění pozdě. Živočichům v jezírku byste mohli svým zásahem ublížit. Dle počasí můžete už od února začít s přípravou jezírka na nadcházející rok: vysajte kal ze dna a posekejte vrchní části rostlin. Odstraňování rostlin se provádí srpem, kosou, případně zahradními nůžkami. 

Druhým velmi důležitým obdobím, kdy je třeba věnovat jezírku dostatečnou pozornost, je podzim. Zejména pokud jsou kolem vašeho jezírka stromy. Spadané listí a další nečistoty je vhodné z hladiny jezírka pravidelně odstraňovat. 

Jak na odstranění spadaných nečistot?

Nejen listí, ale i jehličí, stébla trávy, pyl nebo hmyz odstraníte jednoduše sítem. Pomoci si můžete i technologií – skimmerem (sběračem povrchových nečistot), ze kterého je potřeba sesbírané nečistoty vybírat. Kontrolujte, zda ve skimmeru či filtru neuvízli živočichové a pomozte jim vrátit se zpět do jezírka.

Odsávání kalu

Neodstraněný spadaný materiál a kal se usazuje na dně a je zapotřebí jej z hluboké části čas od času odsát. Přitom platí, že čím jste pečlivější při odstraňování nečistot z hladiny, tím více práce si ušetříte při likvidaci kalu ze dna. Existují speciální vodní vysavače, které si dovedou s nečistotami na dně poradit. Využít můžete také silnější hadici a princip spojených nádob. Hadici napustíte vodou a přehodíte jeden konec ven přes okraj jezírka. Druhý konec hadice umístíte ke dnu a přejíždíte jím v hlubině. Díky principu spojených nádob se voda s kalem nasává do hadice a samospádem vytéká z jezírka ven. Vodu lze využít na zalévání záhonů, trávníku či stromů. Průběžně odstraňujte také kal usazený v mělčinách prohrabáváním kačírku a následným vysátím uvolněného kalu. V místech, kde je kačírek zarostlý mokřadními rostlinami, se obvykle tolik kalu neusazuje. S odsáváním kalu z plavací části může také průběžně pomáhat bazénový robot.

Údržba rostlin

O vegetaci se v podstatě starat nemusíte, žije si svým vlastním životem dle zákonitostí přírody. Určitě ji nehnojte žádnými průmyslovými hnojivy! Uschlé rostliny je nutné odstranit, aby nedocházelo k jejich tlení. Nežádoucí rozrůstání příbřežní flóry lze jednoduše regulovat vytrháváním. Jednou za rok je dobré vegetaci posekat, většinou se tato práce provádí na podzim anebo v předjaří. Protože v kořenové části rostliny přezimují, na jaře se opět probouzí a začíná nový koloběh života.

Péče o technologie

Samostatnou kapitolou jsou technologie, které lze k jezírku přidat. Paradoxně platí, že čím více technologií, tím více pozornosti musíte jezírku věnovat. V případě „přetechnologizovaných“ jezer může být tato péče i na denní bázi. 

Generální údržba

Jednou za pár let (četnost je individuální dle stupně znečištění a intenzity průběžné péče) je vhodné provést hloubkové čištění, při kterém se jezírko vypustí a důkladně zbaví nečistot. Voda se buď odčerpá, anebo vypustí zmíněným principem spojených nádob pomocí hadice. Kačírek, který v sobě ukrývá usazeniny, se následně propere čistou vodou. Hluboká část pokrytá fólií se důkladně vyčistí, například vysokotlakou hadicí nebo měkkým kartáčem. Důležité je dávat pozor, aby nedošlo k poškození fólie, a také nikdy nepoužívat k čištění chemické mycí prostředky. Po napuštění čistou vodou je jezírko opět „jako nové“. Na tuto generální údržbu si můžete povolat specializovanou firmu, provést ji ale zvládnete i sami. 

Nejvhodnějším obdobím pro vypouštění a generální údržbu je z pohledu živých obyvatel jezírka pozdní podzim a zima. Pro přirozené procesy v jezírku a udržení biologické rovnováhy také není vhodné vypouštět jezírko příliš často. Doporučujeme o něj pečovat průběžně, tím docílíte delšího intervalu mezi generálním čištěním. 

Publikováno:

26.9.2023

Chcete také tvořit s vodou?

Napište nám, co byste rádi realizovali a třeba i termín, kdy byste se chtěli o svých představách bavit. Budeme vás kontaktovat.

Vaše poptávka byla odeslána. Děkujeme!
Něco se nepovedlo. Zkuste to znovu :)