Tajemství přírodních koupacích jezírek

Jezírka dokážou v zahradách i veřejných prostorech vytvořit krásný kousek přírody a přitáhnout do něj život.

Voda mě bavila odjakživa. Už jako malý kluk jsem za deště rád vytvářel přehrady a přehraboval se v písku i bahně, abych vybudoval malou tůňku. V pozdějších letech proto vedla moje životní dráha k vysokoškolskému studiu v oboru vodní stavby a následně se realizace kořenových čistíren vody a přírodních koupacích jezírek stala mou profesí. První jezírko jsem postavil v roce 2008 v pražské Tróji a od té doby jsem jich společně s mými kolegy zhotovil přibližně dvě stovky.

Jezírka dokážou v zahradách i veřejných prostorech vytvořit krásný kousek přírody a přitáhnout do něj život, o čemž jsem se přesvědčil také u vlastního jezírka, které jsme postavili v blízkosti našeho statku v Pošumaví. Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem o tomto vodním prvku přesvědčil svou partnerku, ale jen co bylo jezírko na světě, společně se svými kamarádkami a dětmi se od něj nehnuly a dokázaly v jeho blízkosti trávit celé dny i týdny. A radost z něj přetrvává až do dnešních dnů.

Existuje řada přístupů k jezírkům. Protože mám však blízko k přírodě, hledám vždy cesty, jak s ní zůstat v souladu. Jsem přesvědčen o tom, že jezírka tu mají být nejen pro lidi, ale také pro přírodu. A vlastní jezírko mne mnohé naučilo. Měl jsem příležitost deset let sledovat, jak funguje a co se děje s vodou bez použití technologií a později jsem na něm vyzkoušel také přírodní čištění pomocí kořenové čistírny, jež dopomáhá k průzračnější vodě. Zároveň jsem si vlastní praxí ověřil, že není důvod se bát dopouštění jezírka dešťovou vodou. Je to přirozené - když prší jezírko se dopustí.

Těší mě, že o jezírka v českých zahradách roste zájem a vedle okrasných jezírek lidé také stále častěji hledají přírodní alternativu dříve hojně budovaných bazénů, kde by se mohli svlažit ve vodě bez chemie. Protože společně s kolegy pořádáme přednášky a konference o přírodních koupacích jezírkách, setkáváme se s řadou dotazů i zkušeností, mluvíme s našimi zákazníky, kteří nám kladou otázky, ale také dávají zpětnou vazbu. Patří jim za to velké poděkování, protože právě jejich zásluhou máme prostor o věcech přemýšlet a posouvat se dál. Díky těmto diskuzím navíc vznikl nápad připravit knihu, která by dokázala veškeré dotazy zodpovědět a na jednom místě zastřešovala informace o koupacích jezírkách, které využívají přirozené čisticí procesy nebo přírodní technologie čištění. Věřím, že se taková publikace stane pro čtenáře nadčasovým průvodcem i zdrojem inspirace.

Netvrdím, že máme patent na rozum a způsob, jakým děláme jezírka my, je jediný správný. Možností, jak udělat dobré jezírko, je celá řada. Pouze tedy prezentujeme naše osobní postřehy, které se nám osvědčily v praxi a ukázalo se, že i po letech fungují.

Rád bych závěrem poděkoval všem kolegům, odborníkům i klientům, kteří věnovali svůj drahocenný čas a byli ochotni se podělit o své vlastní znalosti a zkušenosti. Díky nim můžete na jezírko nahlížet z mnoha různých úhlů pohledu a zjistit podrobnosti o jeho výstavbě a údržbě, způsobu, jak nový prvek co nejlépe zakomponovat do konceptu vaší zahrady či nahlédnout do světa rostlin a živočichů v blízkosti vodní plochy.

Přeji vám, abyste si užili své koupací jezírko - oázu přírody, kterou voda přinese do vaší zahrady.

Michal Šperling

Publikováno:

1.1.2024

Chcete také tvořit s vodou?

Napište nám, co byste rádi realizovali a třeba i termín, kdy byste se chtěli o svých představách bavit. Budeme vás kontaktovat.

Vaše poptávka byla odeslána. Děkujeme!
Něco se nepovedlo. Zkuste to znovu :)